Antisosyal kişilik bozukluğu | Hakikatim
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Antisosyal Kişilik Bozukluğu Tedavisi Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedenleri Antisosyal Kişilik Bozukluğu Belirtileri Antisosyal kişilik bozukluğu
Histrionik Kişilik Bozukluğu
03/12/2018
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Antisosyal Kişilik Bozukluğu Tedavisi Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedenleri Antisosyal Kişilik Bozukluğu Belirtileri Antisosyal kişilik bozukluğu
Sosyopati Testi Antisosyal Kişilik Bozukluğu Var mı?
19/02/2019
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Antisosyal Kişilik Bozukluğu Tedavisi Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedenleri Antisosyal Kişilik Bozukluğu Belirtileri Antisosyal kişilik bozukluğu

Antisosyal kişilik bozukluğu

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?

Antisosyal kişilik bozukluğu kişilik bozukluklarından biridir. Kişilik bozuklukları, farklı kişisel ve sosyal yaşam durumlarında katı ve uygunsuz cevaplarla karakterize olan ısrarlı davranış kalıpları gösterir. Çoğu durumda, kişilik bozukluğundan muzdarip kişiler, özellikle ilgili kişinin sosyal ilişkilerinin, mesleki ve kişisel performanslarının önemli ölçüde azaldığı, çok ciddi bir şekilde bozulmasından dolayı, önemli ölçüde kişisel acı çekmektedir.

Antisosyal kişilik bozukluğu, saygısızlık ve başkalarının haklarının ihlali ile karakterizedir. Antisosyal kişilik bozukluğu tanısı 18 yaşın altındaki hastalara verilmez ve eğer öyleyse, ancak 15 yaşından önce davranışsal sorunların bazı belirtileri tespit edildi.

Antisosyal kişilik bozukluğu belirtilerinin şiddeti değişebilir. Semptomlar özellikle canavar, zararlı veya tehlikeli olduğunda, genellikle sosyopat veya psikopat hastaları olarak anılırlar. Bugün bile, özellikle medya aracılığıyla antisosyal kişilik bozukluğu için farklı tanımlar vardır. Sosyopati esas olarak yanlış bir bilinçle karakterize edilir; Öte yandan psikopati, diğer insanlara karşı vicdan eksikliğiyle karakterizedir. Bazı uzmanlar, bu semptom takımının insanları “dondurucu soğuk” ve duygusuz olarak tanımlar. Antisosyal kişilik bozukluğu genellikle hapis, uyuşturucu kullanımı ve alkolizm gibi diğer sosyal ve psikolojik sorunlara neden olmaktadır.

Bu hastalığa sahip insanlar çok çekici ve eğlenceli olabilirler ve birçok kişiyle de eğlenebilirsiniz. Ancak, genellikle diğer insanların eylemlerinde genellikle daha huzursuz, agresif ve çoğu zaman sorumsuzdurlar. Elçilerin eylemleri genellikle sonuçsuzca düşünmeden yapılır. Eğer bunlar göz önüne alınırsa, o zaman diğer insanların zararlarını dikkate almadan bile. Etkilenenler zaman zaman, yıkıcı ve suçlu bir vicdan olmadan hareket etmelerine rağmen, sadece başkalarına zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda kendilerine de zarar verirler. Çoğunlukla, hastalar psikosomatik bozukluklardan muzdariptir ve çoğu durumda intiharı düşünürler.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Belirtileri

  • Yasaların ve sosyal normların göz ardı edilmesi
  • Başkalarının fiziksel veya duygusal haklarının ihlali
  • İş ve özel yaşamda istikrar eksikliği
  • Pişmanlık eksikliği
  • Yüzeysel mizah ve çekicilik
  • Pervasızlık, dürtüsellik
  • Çocukluk çağı davranış bozukluğu tanısı (veya semptomları)

Tanı sadece 18 yaşın üzerindeki hastalara verilir. Antisosyal kişilik bozukluğu psikolojik bir muayene ile doğrulanır. Her biri ciddi ve inatçı bir tanı olarak ilk önce başka bozukluklar da göz ardı edilmelidir.

Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle, rahatsızlığın semptomlarını kötüleştiren alkol ve diğer ilaçları kullanırlar. Ayrıca, uyuşturucu ve alkol kötüye kullanımı ve antisosyal kişilik bozukluğunun çifte yükü, etkilenenler ve profesyoneller için tedaviyi karmaşıklaştırmaktadır.

 

Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle aşağıdaki gibi davranabilir:

  • Yalan söylemek, başka insanları aldatmak veya sömürmek
  • Acele hareket etmek
  • Kızgın, boş ya da agresif tutumlar sergilemek
  • Başka insanlarla kavga etmeye veya tartışmaya başlamak
  • Suç işlemek
  • Başkalarının ve kendisinin güvenliği konusunda endişelenmemek
  • Başkalarını fiziksel veya duygusal olarak incittikten sonra pişmanlık belirtileri göstermemek.
  • İş, para veya sosyal görevlerle ilgili eksiklikler
  • Uyuşturucu veya alkolün kötüye kullanılması

Semptomlar çocukluktan beri devam ederse, büyük olasılıkla genç yaşlarda ve 20’li yaşların başında zirveye ulaşırlar, sonra zamanla kaybolurlar.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedenleri

Bu hastalığın kesin nedenleri bilinmese de, genetik faktörler ve çevre antisosyal kişilik bozukluğunun gelişimiyle ilişkilendirilmiştir. Genetik faktörlerin de rol oynadığına inanılmaktadır, çünkü bu bozukluk aynı zamanda biyolojik ebeveynleri olan kişilerde de ortaya çıkmaktadır. Çevresel etkiler muhtemelen antisosyal kişilik bozukluğunun gelişiminde de önemli bir rol oynar, özellikle de ilgili kişi antisosyal eğilimlerle kendi ortamında bir rol modeline veya çeşitli rol modellerine sahipse. Çocukluk çağındaki çocuk istismarı ve ihmali, antisosyal kişilik bozukluğunu tetikleme riski taşımaktadır. Ayrıca beyindeki yaralanmaların ve kalıcı hasarın antisosyal kişilik bozukluğu ile bağlantılı olduğu gösterilmiştir.

Antisosyal kişilik bozukluğu kadınlardan daha fazla erkeği etkilemektedir. Erkekler antisosyal kişilik bozukluğuna kadınlardan 3 kez daha eğilimlidir. Cezaevlerinde, genel nüfusa oranla çok daha yüksek olan insanların oranı. Örneğin, bir ABD çalışmasında erkek mahkumların% 47’sinin ve kadın mahkumların% 21’inin bu kişilik bozukluğundan muzdarip olduğu bulunmuştur.

 

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Antisosyal kişilik bozukluğu tedavi edilmesi en zor olanlardan biridir. Bireyin kendi inisiyatifinde tedavi görmesi son derece nadirdir. Çoğu durumda, tedavi mahkeme yoluyla başlatılır.

Hastalığın tedavi edilmesi çok zordur ve bu durumu etkili bir şekilde ele alan özel bir tedavi şekli yoktur.

Bir tedavi istendiğinde, davranış terapisi veya psikoterapi bireylerde veya gruplarda yardımcı olabilir. Doktorlar bazen saldırganlık gibi belirtileri en aza indirmek için duygudurum düzenleyicileri gibi bazı psikiyatrik ilaçları kullanırlar. Bununla birlikte, özellikle antisosyal kişilik bozukluğu için kullanılan ilaçlar bulunmamaktadır.

Hastaların akrabaları, hastalığın yükünden en çok etkilenenlerdir. Bu nedenle, ya bir destek grubuna katılmak ya da bir psikoterapistten destek almak sıklıkla tavsiye edilir. Bazı örgütlerde sosyal hizmet uzmanları da yardım edebilirler. Akrabaların, ilgili kişinin davranışlarından kendilerinin sorumlu olmadıklarını ve onu etkileyemediklerini veya değiştiremediklerini anlamaları önemlidir. Önemli olan, sınırlarını netleştirerek ve diğer insanlara tedavi için teşvik ederek ve onları destekleyerek kendilerini zarardan koruyabilmeleridir.

10 Sorulu Antisosyal Kişilik Bozukluğu testimize aşağıdaki butonla kolayca ulaşabilirsiniz.

Histrionik Kişilik Bozukluğu

Narsist kişilik bozukluğu

Kaynaklar;

American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th Ed.)
National Institutes of Health,
US Department of Health and Human Services, 
International Society for the Study of Personality Disorders (2015). Journal of Personality Disorder. New York, NY / USA: The Guilford Press
Stout, M. (2005). The Sociopath Next Door
Westermeyer, J. and Thuras, P. (2005). Association of antisocial personality disorder and substance disorder morbidity in a clinical sample. American Journal of Drug and Alcohol Abuse

Bir cevap yazın