Histrionik Kişilik Bozukluğu | Hakikatim
Histrionik Kişilik Bozukluğu Histrionik Kişilik Bozukluğu Tedavisi Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedenleri Histrionik Kişilik Bozukluğu Belirtileri Histrionik Kişilik Bozukluğu
Bağımlı Kişilik Bozukluğu
03/12/2018
Histrionik Kişilik Bozukluğu Histrionik Kişilik Bozukluğu Tedavisi Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedenleri Histrionik Kişilik Bozukluğu Belirtileri Histrionik Kişilik Bozukluğu
Antisosyal Kişilik Bozukluğu
19/02/2019
Histrionik Kişilik Bozukluğu Histrionik Kişilik Bozukluğu Tedavisi Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedenleri Histrionik Kişilik Bozukluğu Belirtileri Histrionik Kişilik Bozukluğu

Histrionik Kişilik Bozukluğu

Histrionik kişilik bozukluğu olan insanlar, yoğun, kararsız duyguları ve çarpık bir benlik imajına sahiptir. Özgüvenlerinin korunması başkalarının rızasına bağlıdır ve gerçek bir benlik saygısı ile oluşturulmaz. Çoğunlukla, bu insanlar dikkat çekmek için güçlü bir istekleri vardır ve çoğunlukla bunu korumak için dramatik veya uygunsuz davranırlar. Histrionik kelimesi “dramatik” veya “tiyatro” anlamına gelir.

Bu kişilik bozukluğu, kadınlarda erkeklerden daha sık görülür ve genellikle ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde kendini gösterir.

Histrionik Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Genellikle histrionik kişilik bozukluğu olan kişiler, çoğunlukla dikkat çekmek için diğer insanları manipüle etmek için kullandıkları iyi sosyal becerilere sahiptir.

Ayrıca, aşağıdaki başka belirtilere de sahip olabilirler:

  • Dikkat merkezinde olmadığı sürece kendini iyi hissetmeme
  • Büyüleyici ve / veya baştan çıkarıcı giyinme
  • Duyguları hızlı bir şekilde değişir
  • Biri tarafından izlenirken, abartılı duygu ve ifadelerle, ama samimiyetsiz olarak, oldukça dramatik davranmak
  • Kendi dış görünümleri hakkında aşırı endişe
  • Sürekli onay istemek
  • Eleştirilere veya memnuniyetsizliğe son derece duyarlı
  • Sıkıntıya karşı zayıf bir tolerans ve rutin olarak kolayca sıkılmak, genellikle tamamlanamayan veya bir işten diğerine geçtiği projelere başlar
  • Hızlı kararlar alır
  • Ben merkezlidir ve nadiren başkaları için endişelenir
  • İlişkileri sürdürmekte güçlükler yaşar, başkalarıyla ilgilenirken genellikle bunu yanlış şekilde yapar veya yüzeysel görünür.
  • Tehditkardır veya intihara meyillenir (dikkat çekmek için)

Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedenleri

Histrionik kişilik bozukluğunun kesin nedeni bilinmemektedir, ancak birçok uzman hem öğrenilen hem de kalıtsal faktörlerin gelişimde rol oynadığına inanmaktadır. Örneğin, Histrionik Kişilik Bozukluğu’nun aile içinde olma eğilimi, bozukluğa genetik yatkınlığın kalıtsal olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bu bozukluğa sahip bir ebeveynin çocuğu, bu davranışları öğrenmiş olabilir.

Diğer tüm kişilik bozukluklarında olduğu gibi, bozukluğun başlangıcı da bireylerin mizacına ve psikolojik tarzına ve aynı zamanda insanların büyümeye devam ederken stresle nasıl başa çıktıklarına da bağlıdır.

Histrionik Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Genellikle, histrionik kişilik bozukluğu olan kişiler tedaviye ihtiyaç duyduklarına inanmazlar. Ayrıca, duygularını abartmaya eğilimlidirler ve rutin bir şekilde çabuk sıkılırlarsa, bir tedavi planı genellikle onlar için çekici değildir ve zorlamak ya da tamamlatmak zordur. Bununla birlikte, çoğu zaman depresyon, muhtemelen kayıp ya da başarısız bir ilişki ile bağlantılı olarak ya da onlara yük olan diğer problemler dolayısıyla yardım aradıkları görülür.

Psikoterapi genellikle histrionik kişilik bozukluğu tedavisinde tercih edilir. Tedavinin amacı, kişinin kendi düşünceleri ve davranışlarıyla ilgili motivasyon ve korkuları açığa çıkarmasına ve kişinin diğer insanlarla daha olumlu bir şekilde ilişki kurmasına yardımcı olmaktır.

İlaçlar sadece depresyon veya anksiyete bozuklukları gibi kişilik bozukluğu ile ilgili diğer bozukluklar ortaya çıktığında reçete edilir.

0
Bu yazı defa okundu

EN ÇOK BEĞENİLEN TESTLERİMİZ

Bir cevap yazın