Şizofreni Nedir? Şizofreni belirtileri | Hakikatim
Şizofreni şizofreni tedavisi şizofreni nedir şizofreni belirtileri şizofreni şizofren nedir şizofren ne demek şizofren belirtileri şizofren
Panik Atak
08/10/2018
Şizofreni şizofreni tedavisi şizofreni nedir şizofreni belirtileri şizofreni şizofren nedir şizofren ne demek şizofren belirtileri şizofren
Narsist Kişilik Bozukluğu – Narsist nedir?
13/10/2018
Şizofreni şizofreni tedavisi şizofreni nedir şizofreni belirtileri şizofreni şizofren nedir şizofren ne demek şizofren belirtileri şizofren
Şizofreni şizofreni tedavisi şizofreni nedir şizofreni belirtileri şizofreni şizofren nedir şizofren ne demek şizofren belirtileri şizofren

Şizofreni sorununuz olup olmadığını veya derecesini öğrenmek için aşağıdaki butonla şizofreni testimize ulaşabilirsiniz.

ŞİZOFRENİ

Şizofren nedir?

Şizofreni, insanların gerçekliği anormal olarak yorumladıkları ciddi bir ruhsal bozukluktur. Şizofreni, halüsinasyonlar, sanrılar ve günlük yaşamın akışına zarar veren aşırı derecede bozuk düşünce ve davranışların bir bileşimidir. Şizofreni hastaları gerçekle temaslarını yitirmiş gibi görünebilirler. Şizofreni diğer ruhsal bozukluklar kadar yaygın olmasa da, semptomlar çok kısıtlayıcı olabilir.

Şizofreni, sanıldığı gibi bölünmüş kişilik veya çoklu kişilik anlamına gelmez. Şizofren hastalarının çoğu tehlikeli değildir veya başkalarına şiddet kullanmaz. Şizofreni hastalarının çoğu aileleriyle ya da kendi başlarına yaşamlarına devam edebilirler.

Araştırmalar şizofreninin erkekleri ve kadınları eşit olarak etkilediğini göstermiştir. Şizofreni hastaları ömür boyu tedavi gerektirir. Erken tedavi, ciddi komplikasyonlar gelişmeden önce semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir ve uzun vadeli görünümü iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Erkeklerde şizofreni belirtileri tipik olarak 20’li yaşların ortalarında başlar. Kadınlarda, belirtiler tipik olarak 20’li yaşların sonlarında başlar. Çocukların şizofreni tanısı konması ve 45 yaşından büyükler için görülmesi nadirdir.

Şizofren hastalar, sıkıntılarının, tıbbi özen gerektiren bir akıl hastalığından kaynaklandığının farkında değildirler. Bu yüzden yardım almak sıklıkla aileye veya arkadaşlara düşer.

ŞİZOFRENİ NEDENLERİ NELERDİR?

Şizofreninin nedeni hala belirsizdir. Bu hastalığın nedeni ile ilgili bazı teoriler şunlardır: genetik (kalıtım), biyoloji (beynin kimyası veya yapısındaki anormallikler) veya olası viral enfeksiyonlar ve bağışıklık bozuklukları.

Genetik (Kalıtım) Sebepler

Bilim adamları, bozukluğun ailelerde bulunma eğilimli olduğunu ve bu hastalığı miras aldığını düşünmektedirler. Genetik olan diğer bazı hastalıklara benzer şekilde şizofreni, vücudun (gençlerde ve genç erişkinlerde ergenlik döneminde ortaya çıkan) hormonal ve fiziksel değişimlere maruz kalması veya aşırı stresli durumlarla başa çıkması sonrasında ortaya çıkabilmektedir.

Biyolojik Sebepler

Kimya; Bilim adamları şizofreni hastalarının beyin kimyasalları veya nörotransmiterler ilgili bir dengesizliğe sahip olduklarına inanmaktadır: dopamin, glutamat ve serotonin. Bu nörotransmiterler, beyindeki sinir hücrelerinin birbirlerine mesaj göndermesini sağlarlar. Bu kimyasalların dengesizliği, bir kişinin beyninin uyaranlara tepki verme şeklini etkiler. Bu da şizofreni hastası olan bir insanın, diğer insanların kolayca idare edebileceği duyusal bilgilerden (yüksek sesle müzik veya parlak ışıklar) neden aşırı derecede etkilendiğini açıklar. Farklı seslerin, manzaraların, kokular ve tatların işlenmesindeki bu problem, halüsinasyonlara veya sanrılara da yol açabilir.

Yapı; Bazı araştırmalar, ana rahminde iken beyindeki bağlantılar ve yolların gelişmesi ile ilgili sorunların sonrasında şizofreniye yol açabileceğini düşündürmektedir.

 

ŞİZOFRENİ BELİRTİLERİ

Şizofreni, düşünme (biliş), davranış ya da duygular ile ilgili bir dizi problem içerir. İşaretler ve semptomlar değişiklik gösterebilir, ancak genellikle sanrılar, halüsinasyonlar veya düzensiz konuşmayı içerir ve işlev bozukluğunu yansıtır.

Herhangi bir hastalıkta olduğu gibi, semptomların şiddeti, süresi ve sıklığı değişebilir; Ancak şizofreni hastalarında şiddetli psikotik belirtilerin görülme sıklığı bir hastanın yaşamı boyunca genellikle gittikçe azalır. Reçeteli ilaçlar kullanmak, alkol veya yasadışı uyuşturucuları kullanmak ve stresli durumlar semptomları arttırma eğilimindedir. Sorunlu ilişkiler, zayıf okul performansı ve düşük motivasyon gibi sebeplerle daha çabuk meydana çıkabilir.

 Şizofren belirtileri birkaç kategoriye ayrılır:

Pozitif şizofren belirtileri;  Pozitif şizofreni belirtileri kişinin kişiliğine “eklenen” rahatsızlıklardır. Bunlar;

Hayaller (Delüzyonlar): Bunlar gerçekliğe dayanmayan yanlış inançlardır. Örneğin, zarar gördüğünüzü veya taciz edildiğini düşünüyorsunuz, olağanüstü yetenek ya da şöhretiniz var, biri size aşıktır veya büyük bir felaket gerçekleşmek üzeredir. Şizofreni ile beraber çoğu insanda sanrılar ortaya çıkar.

Halüsinasyonlar: Genellikle var olmayan şeyleri görmeyi veya duymayı içerir. Şizofreni hastaları için sanrıları, normal bir deneyimin tam gücüne ve etkisine sahipler. Halüsinasyonlar duyu organlarının herhangi birinden olabilir, ancak sesler işitme en yaygın halüsinasyondur.

Düzensiz düşünce (konuşma): Dağınık düşünceden dağınık konuşmalar ortaya çıkar. Etkili iletişim sağlanamayabilir ve soruların cevapları kısmen veya tamamen ilgisiz olabilir. Nadiren de olsa konuşma, kelime salatası olarak anlaşılmayacak anlamsız sözcükleri bir araya getirmek şeklinde olabilir.

Son derece dağınık veya anormal motor davranış: Bu durum, çocuksu, sersemce, beklenmedik ajitasyona kadar birçok şekilde ortaya çıkabilir. Bir hedefe odaklanamaz, bu yüzden görevleri yapması zordur. Talimatlara direnç, uygunsuz veya tuhaf tutum sergileyebilir. Davranışları gereksiz veya aşırı hareket içerebilir.

Olumsuz şizofren belirtileri: Olumsuz şizofreni belirtileri kişinin kişiliğinden “kaybolan” yeteneklerdir. Normal işlev görme yeteneğinin azalması veya eksikliğidir. Örneğin, kişi, kişisel hijyeni göz ardı edebilir veya göz teması kurmaz, yüz ifadelerini değiştirmez. Ayrıca, kişi günlük aktivitelere ilgisini kaybedebilir, sosyal olarak kendini geri çekebilir veya zevkle yaşama kabiliyetinden mahrum kalabilir.

Bununla birlikte, bir tanı koymadan önce, bir psikiyatrist, şizofreni taklit eden madde kötüye kullanımı veya diğer nörolojik veya tıbbi hastalıkları araştırmak için kapsamlı bir tıbbi muayene yapmalıdır.

 

ŞİZOFRENİ TEDAVİSİ

Şizofreni nedenleri hala bilinmediğinden, tedaviler hastalığın semptomlarını ortadan kaldırmaya odaklanmaktadır. Tedaviler şunları içerir:

Antipsikotik İlaçlar

Antipsikotik ilaçlar genellikle hap veya sıvı formda günlük alınır. Bazı antipsikotikler ayda bir veya iki kez verilen enjeksiyonlardır. Bazı insanlar ilaç almaya başladıklarında yan etkiler deneyimler çünkü antipsikotik ilaçlarda yan etkiler yaygındır. Ağız kuruluğu, bulanık görme, kabızlık, uyuşukluk ve baş dönmesi gibi hafif yan etkilerden, genellikle birkaç hafta sonra, kas kontrolü kaybı ve titreme gibi daha ciddi yan etkilere kadar hepsi ortadan kaybolur. Doktorlar ile hastaların en iyi ilacı veya ilaç kombinasyonunu ve doğru dozu bulmak için birlikte çalışması daha uygun olacaktır. 

Psikososyal Tedaviler

Bu tedaviler kişide başarılı sonuca ulaşmış bir ilaç bulduktan sonra yararlıdır. Şizofreninin günlük zorluklarını aşmak için baş etme becerilerini öğrenmek ve kullanmak, insanların okula ya da çalışmaya devam etmek gibi yaşama hedeflerini gerçekleştirmelerinde yardımcı olur. Düzenli psikososyal tedaviye katılan bireylerin hastaneye yatma olasılığı daha azdır. 

 

ŞİZOFRENİ TANIDIĞIM BİRİNE NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?

Şizofreni birine destek olmak zor olabilir. Tuhaf veya açıkça yanlış ifadelerde bulunan birine nasıl cevap verileceğini bilmek zor olabilir. Şizofreninin biyolojik bir hastalık olduğunu anlamak önemlidir.

Sevdiklerine yardım etmek için yapabileceğiniz bazı şeyler:

  • Onları tedavi olmaya yönlendirin ve tedaviye devam etmelerini teşvik edin. Erken tedaviye başlanması önemlidir.
  • İnançlarının ya da halüsinasyonlarının kendileri için çok gerçek olduğunu unutmayın.
  • Onlara, herkesin kendi yolunu kendi gözüyle görme hakkına sahip olduğunu kabul ettiğinizi söyleyin.
  • Tehlikeli veya uygunsuz davranışları tolere etmeden saygılı, destekleyici ve nazik olun.
  • Bölgenizde herhangi bir destek grubu olup olmadığını kontrol edin.

Şizofreni sorununuz olup olmadığını veya derecesini öğrenmek için aşağıdaki butonla şizofreni testimize ulaşabilirsiniz.

0
Bu yazı defa okundu

EN ÇOK BEĞENİLEN DİĞER TESTLERİMİZ

Bir cevap yazın